مهر گزارش می دهد؛

سردرگمی اقتصاد ایران در بازار آشفته ارز، پس لرزه ها در كمین هستند

سردرگمی اقتصاد ایران در بازار آشفته ارز، پس لرزه ها در كمین هستند میزان سنج: با اینكه مسئولان وعده داده بودند نرخ ارز طی متعادل خواهد شداما نرخ دلار روز گذشته با عبور از مرز ۴۷۰۰ تومان نشان داد خیال توقف ندارد و این نابسامانی، فعالان اقتصادی را دچار سردرگمی كرده است.



به گزارش میزان سنج به نقل از مهر، اكنون دیگر دولت محمود احمدی نژاد نیست كه شب بخوابیم و بامداد بیدار شویم و نرخ ارز با جهش مواجه شده باشد. این دولت حسن روحانی است كه این روزها دستاورد مدیریتش در بازار ارز، سرگیجه شدیدی برای فعالان اقتصادی رقم زده و هر چه هم كه پیش می رود پس لرزه های نااطمینانی آن بیشتر، فضای اقتصادی كشور را متاثر می كند.
قیمت دلار بیش از دو ماه است كه با نوساناتی غیرمنطقی و غیرمنتظره در حال صعود است و امكان پیش بینی آینده اقتصادی را از فعالان این عرصه سلب كرده و فضای كسب و كار را دچار نااطمینانی كرده است؛نااطمینانی كه به نظر می رسد به این زودی ها تمامی نداشته باشد.
این همان دولتی است كه وعده داده بود كه فضا را برای فعالیت های اقتصادی قابل پیش بینی می كند و الان نرخ ارز توانسته مهر باطلی بر تمام آن وعده و وعیدها بزند.
عصر روز گذشته نرخ دلار، كانال ۴۶۰۰ تومان را پشت سر گذاشت و با عبور از مرز ۴۷۰۰ تومان، وارد كانال قیمتی جدیدی شد؛ ركورد قیمتی بی سابقه ای كه برای هیچیك از فعالان اقتصادی، بویژه پس از وعده های اخیر رییس جمهور و رییس كل بانك مركزی، قابل پیش بینی نبود.
همان نرخ رویایی كه برخی دلالان خوابش را هم نمی دیدند با اینكه كه همچنان مدیریت اصلی بازار به دست دولت می باشد و بزرگترین عرضه كننده ارز همچنان بانك مركزی بشمار می آید. درست همان موضوعی كه علامت سئوال بزرگی را در ذهن خیلی از فعالان اقتصادی بوجود آورده كه چرا اگر منابع نفتی بیشتر از گذشته است و وضعیت ذخایر ارزی نسبت به گذشته بهبود یافته و دولت تمام و كمال به پولهای نفت دسترسی دارد و بانك مركزی و سیستم بانكی از تحریم خارج شده اند باز هم مضیقه دلار در بازار، قیمت را سر به فلك برده است.
عباس عراقچی معاون وزیر امورخارجه ایران چند شب قبل در رسانه ملی اعلام نمود كه نقل و انتقال پول به داخل كشور به روانی صورت می گیرد و هیچ مشكلی در این رابطه نیست و وضعیت كاملا پایدار است؛ موضوعی كه با انتقادهای بسیاری از جانب فعالان اقتصادی در جلسات رسمی و غیررسمی همراه شد.
گزارش های میدانی خبرنگار مهر از چهارراه استانبول حكایت از آن دارد كه بازار ارز آشفته است و نظارتی بر عملكرد صرافی ها نیست؛ همان صرافی هایی كه از تعداد بسیار زیاد غیرمجازشان تنها ۴ تا ۵ مورد از جانب نیروی انتظامی پلمب شد و مابقی همچنان به كار خود ادامه می دهند وچنین آشفته بازاری را برای ارز رقم می زنند.
روز گذشته نرخ دلار در ابتدای معاملات با اینكه اندكی از ۴۶۰۰ تومان رد شد اما در ساعات پایانی كار بازار ارز نرخ حداقل ۱۰۰ تومان گران گردید و هر اسكناس دلار از مرز ۴۷۱۵ تومان هم گذر كرد.هر یورو هم كه به نرخ بی سابقه ۶۰۰۰تومانی در بازار رسید و یك بار دیگر نااطمینانی از آینده نرخ را برای مردم و فعالان اقتصادی پررنگ كرد.
یكی از فعالان اقتصادی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینكه اقتصاد ایران تاب یوروی ۶۰۰۰ هزار تومانی و دلار ۴۷۰۰ تومانی را ندارد تصریح كرد بطور قطع طی ماههای آینده پس لرزه های تغییر جهش گونه نرخ ارز در اقتصاد ایران، خویش را نشان خواهد داد و شرایط را به گونه ای پیش خواهد برد كه بار تورمی به شدت، اقتصاد كشور را تهدید كند بخصوص اینكه هوای ابری كسب و كار و سرمایه گذاری در اقتصاد ایران به این زودی ها آفتابی نخواهد شد.
وی می افزاید: تنها شائبه تامین كسری بودجه دولت با افزایش جهش گونه نرخ ارز در شرایط كنونی می تواند راهكاری منطقی برای نوسانات نرخ ارز به حساب آید یا اینكه اتفاق خارق العاده ای در اقتصاد ایران و روابط بین المللی رخ داده باشد كه چنین فضایی را برای ارز رقم زند.
این فعال اقتصادی تاكید می كند دولت باید طی هفته های آینده علاوه بر اینكه عیدی و پاداش كاركنان وزارتخانه های عریض و طویل خویش را بدهد با بحرانی به نام پرداخت حقوق و مزایا، عیدی و پاداش بازنشستگان مواجه می باشد و در عین حال باید یارانه بیش از ۷۰ میلیون نفر را هم به موقع بپردازد. پس با عنایت به وضعیت كنونی درآمدها، راهی سهل تر و البته تجربه شده تر از تامین كسری بودجه با فروش نرخ ارز به قیمت بالا متصور نیست و به نظر می رسد كه اگر چنین برنامه ای صحیح نیست و دولت اصرار دارد كه كسری بودجه اش را از این طریق تامین نخواهد كرد به صراحت توضیح دهد كه چرا با وجود اینكه بزرگترین عرضه كننده ارز در بازار به حساب می آید باز هم قیمت دلار نوسانات حباب گونه شده است؟
بررسی ها حكایت از آن دارد كه نرخ حواله دلار پائین تر از نرخ اسكناس آن است كه این امر نشان داده است تقاضایی به صورت كلان از سمت وارد كنندگان یا فعالان اقتصادی به بازار وارد نشده و این، دلالان یا مردمی هستند كه نقدینگی خویش را به بازار ارز تزریق كرده و سطح تقاضا را بالا برده اند كه در این صورت دولت باید پاسخگو باشد كه چرا برنامه ای برای مدیریت این نقدینگی با ابزارهای مناسب كه همواره تجربه هم شده است، ندارد.
در این میان برخی فعالان اقتصادی پیش بینی می كنند كه اگر دولت نتواند قیمت انواع ارز را تا نیمه اسفندماه تثبیت كند و به اندازه معقول برساند باید منتظر همراهی دلار ۴۷۰۰ تومانی و یوروی ۶۰۰۰ تومانی با اقتصاد ایران باشیم چه بسا ممكن است نرخ ها افزایش بیشتری یابند و مشكلات را دوچندان كنند. حال باید منتظر ماند و دید كه طی روزهای آینده، حركت دولت برای كنترل نرخ ها در بازار و جلوگیری از جهت قیمت انواع ارز چه خواهد بود چون كه قدرت خرید و ارزش پس اندازهای مردم كه با سختی كنونی شرایط اقتصادی ایران جمع شده اند حداقل ۲۰ درصد كاهش یافته است.
علیرضا حائری، كارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: سپرده های مردم در بانك ها نه تنها تابحال سبب كاهش نرخ سود تسهیلات اعطایی بانك ها به بنگاه های اقتصادی و نتیجتا منجر به كاهش قیمت تمام شده كالاهای تولیدی نشده و تاثیر مثبتی روی رونق اقتصادی كشور نداشته بلكه در كنار برخی اظهارنظرها در مورد امكان دریافت مالیات از سپرده های مردم در بانك ها سبب خروج بخشی از این نقدینگی از بانك ها و سرازیر شدن آن به سمت سایر بازارهای حاشیه ای همچون بازار سكه و ارز شده كه نتیجه آن افزایش 20 درصدی نرخ دلار و 30 درصدی نرخ یورو در ماه های اخیر بوده است كه اتفاقا رشد شاخص بورس را هم به دنبال داشته است. اما نه از مسیر دلخواه.
وی اضافه كرد: دولت هم در دو هفته اخیر عمدا یا سهوا از تامین اسكناس مورد نیاز بازار ارز ناتوان بوده و در كنترل نرخ ها توفیقی نداشته و بیشتر به عرضه مصاحبه یا بیانیه بسنده كرده است.
به هر حال چنانچه این روند مورد تایید مسئولان بانك مركزی نیست، بهتر است هرچه زودتر اقدامات جبرانی را در جهت كاهش و تثبیت نرخ ارز به عمل آورند، در غیر این صورت و برخلاف باور رییس كل بانك مركزی، بازار ارز بهترین گزینه برای سرمایه گذاری و كسب سود خواهد بود و در صورت تداوم سیاست تثبیت دستوری نرخ سود سپرده های مردم در بانك ها و موسسات مالی، نقدینگی از بانك ها به سمت این بازار روانه شده و با عنایت به عدم توان دولت در تامین ارز مورد تقاضای بازار، باید باز هم منتظر التهاب بیشتر در بازار ارزی كشور باشیم.

5.0 / 5
4282
1396/11/15
15:21:17
تگهای خبر: بازار , بانك , دلار , دولت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
جدیدترین ترین مطالب مرتبط
نظرات کاربران در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
= ۵ بعلاوه ۵
mizansanj.ir - حقوق مادی و معنوی سایت میزان سنج محفوظ است

میزان سنج

خدمات و فروش ترازو و باسکول و ابزار سنجش