حذف چهار صفر از پول ملی جدی شد

حذف چهار صفر از پول ملی جدی شد میزان سنج: اقدامات اخیر بانك مركزی از آن حكایت می كند كه سوژه حذف چهار صفر از پول ملی بار دیگر جدی تر از قبل به جریان افتاده است؛ چراكه به قول رییس كل این بانك، روز گذشته لایحه آن از طرف بانك مركزی به دولت نمایش شده است.


به گزارش میزان سنج به نقل از ایسنا، حذف صفر از پول ملی ایران در جمهوری اسلامی تابحال چندین بار مطرح شده، اما هیچ گاه اقدامات اجرایی به صورت جدی در امتداد آن انجام نگرفته است كه سال های ۱۳۷۲ و ۱۳۸۶ از نمونه های بارز این مساله هستند.
آذر دو سال پیش بود كه برای اولین بار، حذف چهار صفر از پول ملی به صورت جدی تری از طرف مسئولان وقت مورد پیگیری قرار|گرفت تا جایی كه در جلسه هیات وزیران، واحد پول ایران، تومان و برابر با ۱۰ ریال تعیین شد.
با این مبادرت به نظر می رسید كه بانك مركزی به دنبال حذف صفر از پول ملی است كه ولی الله سیف، رئیس كل وقت بانك مركزی اظهار داشت كه این مساله به معنای حذف صفر از پول ملی نیست، اما دولت و بانك مركزی به دنبال این مساله هستند كه در لایحه ای جداگانه نسبت به حذف چهار صفر از پول ملی اقدام نمایند.
از سوی دیگر، تغییر واحد پول ایران از ریال به تومان نیازمند تصویب مجلس و شورای نگهبان بود كه دولت به رغم تصویب این امر در هیات وزیران، سوژه را مسكوت نگه داشت و این تغییر در همین مرحله نیمه تمام ماند و لایحه ای از طرف دولت برای حذف چهار صفر از پول ملی باز به مجلس نمایش نشد.
اما این دفعه و با گذشت دو سال سپس آن اتفاق، حذف صفر از پول ملی ایران، رنگ و بوی جدی تری به خود گرفته و به نظر می آید كه حتی اقدامات ابتدایی آن باز انجام شده است.
نخستین جرقه از جدی شدن دوباره حذف چهار صفر از پول ملی زمانی زده شد كه بانك مركزی در هفته گذشته از اسكناس ۵۰ هزار تومانی جدید خود رونمایی نمود و در طراحی این اسكناس نكاتی وجود داشت كه توجه برخی را به خود جلب كرد. نكته مهم نخست، استفاده از رنگ آمیزی متفاوت در ارقام چاپ شده روی اسكناس بود به صورتی كه چهار صفر پس از عدد ۵۰ با رنگ متفاوت و كم رنگ تر طراحی شده اند و در قسمت پایینی اسكناس باز عدد ۵۰ به صورت جداگانه درج شده است.
دومین نكته، استفاده از طرح كوه دماوند پشت اسكناس های جدید ۵۰ هزار تومانی است كه این طرح قبل از این پشت اسكناس های ۱۰۰۰۰ ریالی (۱۰۰۰ تومانی) قدیمی استفاده می شد و شاید این مساله باز اشاره دیگری به حذف چهار صفر از پول ملی داشته باشد.




اما در حالیكه گمانه زنی ها درباب این مساله ادامه داشت، امروز (۱۶ دی) عبدالناصر همتی، رئیس كل بانك مركزی در نشستی كه به دعوت فراكسیون ولایی مجلس شورای اسلامی برگزار شد، سیاست های پولی و ارزی دولت را تشریح و اعلام نمود: لایحه حذف چهار صفر از پول ملی، روز گذشته از طرف بانك مركزی تقدیم دولت شده است و امیدوارم هر چه سریع تر این مهم به نتیجه برسد.
هرچند كه قبل از این گفته شده بود كه در شرایط تورمی نباید مبادرت به حذف صفر از پول ملی كرد و باید تورم حدودا ثابت شده باشد، اما به نظر می آید كه این اقدام برای تصویب و اجرا به زمان نیاز دارد و به احتمال قوی تا آن زمان بانك مركزی سیاست های خودرا در جهت كنترل تورم باز پیش خواهد گرفت؛ موضوعی كه همتی در جلسه امروز در كنار حذف صفر از پول ملی، روی آن تاكید ویژه ای كرده بود.
این بار بانك مركزی با قدرت جدی تری به حذف صفر از پول ملی ورود كرده و اقدامات اولین آنرا باز انجام داده و به نظر می آید كه لایحه این امر در صورت تصویب هیات وزیران به مجلس نمایش شود، اگر مانند گذشته باز هم این مساله در همان مرحله دولت مسكوت نماند.
حذف صفر از پول ملی كشورها اولین بار سپس اختتام جنگ جهانی دوم تجربه شد و سپس آن خصوصاً از دهه ۶۰ و ۷۰ میلادی به این سو این عمل بارها و بارها در كشورهای مختلف كه اكثرا كشورهای در حال توسعه بودند، به اجرا درآمد.
عمده اقتصاددانان بر این عقیده اند كه حذف صفر از اسكناس هیچ گونه تأثیری بر شاخص های اقتصادی و طرف عرضه و طرف تقاضا ندارد و بیشتر اثر روانی بر جامعه می گذارد.
به عقیده بعضی از كارشناسان اقتصادی، افزایش ظاهری قدرت پول ملی، آسان سازی مبادلات، محاسبات و خرید و فروش های مردم از اثرات قابل تحقق حذف صفرها است، اما برای حذف صفرها ارتقای شاخص های اقتصادی همچون افزایش تولید، نرخ سرمایه گذاری، آزادسازی های اقتصادی، رفع انحصارات، حضور بانك های خارجی در كشور و حضور بی قید و شرط سرمایه گذاران خارجی باز باید صورت گیرد.
به گزارش میزان سنج به نقل از ایسنا، داده های بانك جهانی و صندوق بین المللی پول از آن حكایت می كند كه دست كم ۵۰ كشور جهان تابحال مبادرت به حذف صفر از پول ملی خود كرده اند كه در بعضی از این كشورها برای تكمیل چرخه روانی نسبت به تغییر نام واحد پول باز اقدام شده است.



5.0 / 5
4473
1397/10/16
14:47:06
تگهای خبر: بانك , توسعه , تولید , خرید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
جدیدترین ترین مطالب مرتبط
نظرات کاربران در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
= ۲ بعلاوه ۳
mizansanj.ir - حقوق مادی و معنوی سایت میزان سنج محفوظ است

میزان سنج

خدمات و فروش ترازو و باسکول و ابزار سنجش