در یك پژوهش بررسی شد؛

استفاده از عصاره های گیاهی برای پیشگیری از پوسیدگی محصولات کشاورزی

استفاده از عصاره های گیاهی برای پیشگیری از پوسیدگی محصولات کشاورزی به گزارش میزان سنج پژوهشگران دانشگاه فردوسی مشهد با انجام یک مطالعه آزمایشگاهی خاصیت ضد باکتریایی سه عصاره گیاهی آویشن شیرازی، مریم گلی بنفش و اناریجه را در مهار باکتری های عامل پوسیدگی گیاهی بررسی کردند.



به گزارش میزان سنج به نقل از ایسنا، یکی از عوامل اصلی ایجاد بیماری های گیاهی، باکتری ها هستند و سبب صدمه به خیلی از محصولات کشاورزی می شوند. این عوامل بیماری زای گیاهی می توانند با ایجاد تلفات در سبزیجات، عمر نگهداری آنها را کاهش داده و به شکل مفهوم داری سبب زیان اقتصادی برای کشاورزان و تولیدکنندگان محصولات گیاهی شود.

در سالهای اخیر؛ استفاده بی رویه از باکتری کُش های شیمیایی و آنتی بیوتیک ها برای کنترل بیماری های گیاهی سبب ایجاد مقاومت در باکتری های بیماری زا شده است. بنابراین یافتن ترکیباتی با منشاء طبیعی، بعنوان نگاهی اثربخش و بی خطر، برای پیشگیری از رشد باکتری ها و بهبود ماندگاری مواد غذایی مورد توجه قرار گرفته است. عصاره های گیاهی به علت دارا بودن ترکیبات ضد میکروبی، پتانسیل بالایی جهت استفاده بعنوان نگهدارنده طبیعی دارند و می توانند برای کنترل پوسیدگی و افزایش عمر انبارداری محصولات گیاهی استفاده شوند.

گیاهانی مانند اناریجه، آویشن شیرازی و مریم گلی، به علت داشتن بعضی از این ترکیبات خاص، امکان دارد بتوانند از این صدمه ها به محصولات گیاهی جلوگیری نمایند. بر همین مبنا پژوهشگران دانشگاه فردوسی مشهد، با انجام یک مطالعه و استفاده همزمان از این عصاره ها، خاصیت ضد باکتریایی آنها را در مهار دو باکتری ایجاد کننده پوسیدگی گیاهی (Pectobacterium carotovorum و Pseudomonas aeruginosa) بررسی کردند.

این مطالعه به صورت آزمایشگاهی انجام شد و بعد از جمع آوری سه گیاه آویشن شیرازی، مریم گلی بنفش و اناریجه، در آزمایشگاه از آنها عصاره گیری انجام شد. پژوهشگران جهت بررسی اثرات ضد باکتریایی این گیاهان، باکتری ها را در آزمایشگاه کشت دادند و با اضافه کردن عصاره های گیاهی در محیط کشت باکتری ها، اثر ضد باکتری این گیاهان مورد بررسی قرار گرفت.

بررسی های این مطالعه نشان داد که در مجموع عصاره آویشن شیرازی، خاصیت ضد باکتریایی قوی تری نسبت به عصاره مریم گلی بنفش و اناریجه دارد و باکتری «پکتوباکتریوم» نسبت به باکتری «سودوموناس» حساسیت بیشتری به عصاره آویشن شیرازی داشت. همینطور مشخص شد که استفاده هم زمان از عصاره مریم گلی بنفش و اناریجه نتایج بهتری نسبت به سایر عصاره های ترکیبی دارد.

پژوهشگران این تحقیق می گویند: با در نظر گرفتن این حقیقت که استفاده از ترکیبات آنتی بیوتیکی شیمیایی، اثرات مضری برای سلامت غذا داشته و سبب بروز مشکلاتی مانند ظهور سویه های باکتریایی مقاوم به آنتی بیوتیک می شود؛ بنابراین کاربرد عصاره گیاهان دارویی، می تواند رویکرد مناسب، مقرون به صرفه و بی خطری برای کنترل فعالیتهای میکروبی در حوزه صنایع غذایی باشد.

در انجام این تحقیق لیلا بندیان و محمد مقدم؛ پژوهشگران گروه علوم باغبانی، به همراه معصومه بحرینی؛ استادیار گروه زیست شناسی دانشگاه فردوسی مشهد، مشارکت داشتند.

یافته های این مطالعه، به صورت مقاله علمی با عنوان «بررسی اثر ضد باکتریایی و خاصیت سینرژیستی عصاره اتانولی آویشن شیرازی، مریم گلی بنفش و اناریجه بر باکتری های عامل پوسیدگی سبزیجات» در مجله میکروب شناسی مواد غذایی انتشار یافته است.





منبع:

5.0 / 5
49
1400/06/19
14:06:46
تگهای خبر: تولید , محصولات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
جدیدترین ترین مطالب مرتبط
نظرات کاربران در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
= ۴ بعلاوه ۵
mizansanj.ir - حقوق مادی و معنوی سایت میزان سنج محفوظ است

میزان سنج

خدمات و فروش ترازو و باسکول و ابزار سنجش