این طعم یاقوتی را تلف نکنید
مرکزی انار ساوه به سبب برخورداری از خاصیت های خاص، نظیر طعم مطلوب، ملس بودن، ماندگاری بالا و... شهرت جهانی پیدا کرده و با شروع فصل پائیز مقدمات برداشت این یاقوت سرخ از قطب تولید انار جهان شروع می شود.
یاقوت سرخ ساوه باید فرآیندی را طی نماید تا هنگام برداشت از کیفیت لازم و آبدهی مطلوب برخوردار شود یا به درجه "ملس بودن" که یک خاصیت منحصر به فرد و جذاب برای انار ساوه است، نائل شود، اما فصل برداشت که نزدیک می شود، برخی باغداران مبادرت به برداشت سریع این محصول برای مصرف نوبرانه یا فروش آن با قیمتی بالاتر می کنند، در صورتیکه اناری که معرف ساوه است باید از کیفیت و خاصیت های منحصر به فردی که از آن انتظار می رود، برخوردار باشد و نباید به بهانه مصرف نوبرانه یا منافع اقتصادی کوتاه مدت، کیفی بودن این محصول، قربانی شود.
برداشت سریع انار علاوه بر این که کیفیت محصول را کاهش خواهد داد، منجر به ایجاد مشکلاتی در زمینه صادرات محصول نیز خواهد شد، به سبب اهمیت این مساله در گفت و گو با یک باغدار و در ادامه با مدیر جهادکشاورزی شهرستان به ابعاد مختلف این رفتار غیر منطقی برخی باغداران خواهیم پرداخت.
مضرات برداشت سریع انار برای ساوه
"محمدرضا درویشی" که ۲۵ هکتار باغ انار در روستای یل آباد بخش مرکزی ساوه دارد، تولیدکننده انار ملس و یوسف خانی است، وی در گفت و گو با ایسنا، اظهار نمود: برداشت سریع انار موجب می شود که پروسه کامل برای تولید یک محصول باکیفیت طی نشود و انار نارس چیده شده و روانه بازار مصرف شود و تولیدکننده به سبب این که انار نارس چیده است برای فروش و صادرات انار با مشکل و افت قیمت مواجه خواهد شد.
وی در ادامه جای خالی آموزش های باغداری را برای مساعدت با باغداران بمنظور متقاعد کردن آنان برای برداشت بموقع تصریح کرد و اضافه کرد: با کمک مراکز آموزشی و تحقیقاتی نظیر مرکزی که جهاد دانشگاهی مقرر است در ساوه راه اندازی کند، می توان باغداران را برای برداشت بموقع اقناع کرد.
وی بیان کرد: بارش های پائیزه و سرد شدن هوا منجر به کاهش دما و در نتیجه مواجهه درختان با پدیده ترکیدگی محصول خواهد شد که این مساله نیز منجر به کاهش کیفیت محصول و در نتیجه کاهش میزان صادرات انار مرغوب خواهد شد، چونکه انار ترکیده فقط برای آبگیری و رب کاربرد دارد و در بهترین حالت، به کارخانه های فرآوری ارسال می شود و این نوع انار به هیچ وجه جنبه تجاری یا صادرات ندارد.
درویشی اشاره کرد: یکی از دلیلهای برداشت های سریع انار ترس باغداران از بارش باران و سرد شدن هواست که اگر سازمان هواشناسی و مراکز تحقیقاتی اطلاعات دقیق و صحیح را درباب نوسانات آب و هوایی اعلام کنند، باغداران از برداشت سریع پرهیز کرده و اجازه خواهند داد تا محصول پروسه کامل را طی نماید و انار مرغوب و باکیفیت برداشت و روانه بازار مصرف داخل و بیرون رود.
راهکارهای پیش گیری از ترکیدگی انار
وی در ادامه به بیان راهکارهایی به جهت اینکه انار تولیدی در اثر سرما و بارندگی لطمه کمتری ببیند و با پدیده ترکیدگی مواجه نشود، پرداخت و اضافه کرد: کمبود عناصر غذایی منجر به ضعیف شدن درخت خواهد شد. برای جلوگیری از پدیده ترکیدگی، نباید از کودهای شیمیایی که ازت بالایی دارند استفاده گردد و بجای آن باید از غذای اصلی درختان که NPK پتاس بالاست پیش از برداشت محصول استفاده گردد که در این صورت انار زودتر رسیده و پیش از وقوع سرما و بارندگی به کیفیت بالایی می رسد و پوست انار به خاطر مصرف پتاس بالا مقاوم تر می شود و کمتر لطمه می بیند.
این تولیدکننده انار اظهار داشت: به باغداران سفارش می شود که به خاطر شرایط آب وهوایی، انارهای زودرس و پوست نازک که کشسانی بالایی دارند همانند انار ملس ساوه و انار ملس یوسف خانی بکارند و از مراکز تحقیقاتی و پژوهشی انتظار می رود در امتداد تولید محصول سالم و ارگانیک انار ساوه راه حل تحقیقاتی عرضه کنند تا محصول باکیفیت بدون آنکه باغدار ضرر ببیند تولید شود و باغدارانی که انار خودرا بصورت ارگانیک پروش می دهند به آسانی بتوانند برند ارگانیک بگیرند و انار ارگانیک خودرا باکیفیت بالا صادر کنند.
هزینه بالای کودهای ارگانیک
وی با اشاره به هزینه بالای تغذیه درختان انار بصورت ارگانیک اظهار داشت: از مسئولین تقاضا می شود کودهای ارگانیک را بصورت یارانه ای در دسترس کشاورزان قرار دهند تا تمام باغداران انار باکیفیت بالا و ارگانیک را تولید و آن را جایگزین انار بی کیفیت تولید شده با کودهای شیمیایی کنند که در این صورت کیفیت محصولات انار شهرستان ساوه بالاتر می رود و به جایگاه اصلی خود در جهان می رسد، اساسا اینکار کمک بزرگی به تولیدکنندگان انار ساوجی است.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ساوه نیز اظهار داشت: محصول انار از نیمه مردادماه پروسه آبگیری خودرا بر روی درخت شروع می کند و با خنک شدن نسبی هوا شرایط برای آبگیری مطلوب مناسب تر خواهد شد و در صورت گرم بودن روزها و خنک شدن شب ها کیفیت انار تولیدی افزایش خواهد یافت.
"حسن شریفی" با تاکید بر این که تجربه کردن لذت و طعم واقعی انار ساوه در گرو پیموده شدن پروسه تولید این میوه بهشتی است، به مخاطراتی که احتمال بروز آنها تا اختتام فصل برداشت محصول وجود دارد، اشاره نمود و اظهار داشت: سازمان هواشناسی احتمال وقوع بارش های سریع پائیزه را در بعضی نقاط کشور اعلام نموده است، اما تا حالا استقرار جبهه هوای سرد و بارش شدید برای استان مرکزی در مهرماه و آبان ماه سال جاری پیش بینی نشده است. با این وجود به باغداران سفارش می شود به جهت پیش گیری از خسارت های احتمالی، بمحض فعال شدن سامانه بارشی و ورود جبهه هوای سرد مبادرت به برداشت سریع محصول کنند و در غیر این صورت اجازه دهند تا فرآیند تولید انار بطور کامل تکمیل و انار باکیفیت برداشت و روانه بازار شود.
نگران نباشید، بارندگی موثری در راه نیست
ی اشاره کرد: طبق اعلام سازمان هواشناسی طی دو ماه آتی بارندگی موثری در استان مرکزی رخ نخواهد داد، از طرفی بارش های شدید برای شمال کشور پیش بینی شده و این بارش ها نیز منجر به کاهش محسوس دمای هوا در مرکز کشور و در حاشیه وقوع جبهه هوای سرد نخواهد شد، بدین سبب به باغداران سفارش می شود که در برداشت انار عجله نکنند.
او اشاره کرد: محصول انار باید فرآیندی را طی نماید تا هنگام برداشت از کیفیت لازم و آبدهی مطلوب برخوردار شده یا به درجه "ملس بودن" که یک خاصیت جذاب برای انار ساوه است نائل شود. بدین سبب باغداران باید برای دستیابی به محصولی باکیفیت ممتاز عجله نکنند، بدیهی است که هر چقدر زمان برداشت انار به تعویق بیفتد، کیفیت انار تولیدی افزایش خواهد یافت.
شریفی درباب برداشت انار نوبرانه در این شهرستان نیز اظهار نمود: انار نوبرانه یا همان انار معروف به آلک، معرف انار تولیدی این شهرستان که آوازه جهانی دارد و برند بین المللی شمرده می شود، نیست و اناری است که بمراتب کیفیت کمتری داشته و مصرف نوبرانه دارد و در هنگام برداشت به همراه انارهای ترکیده در رب گیری استفاده می شود.
هر اناری، انار ساوه نیست/برای خوردن انار اصل ساوه تا اوایل آبان صبر کنید
او به عرضه انار در مبادی ورودی و خروجی شهر ساوه نیز اشاره نمود و اضافه کرد: اناری که اکنون در مبادی ورودی و خروجی ساوه عرضه می شود همان انار نوبرانه یا انار آلک است و البته در کنار آن، انار تولیدی سایر شهرهای کشور نیز به نام انار ساوه عرضه می شود که باکیفیت و طعم واقعی محصول قطب تولید انار جهان فاصله دارد و معرف انار ساوه نیست، پس بر این اساس باید اصرار کرد که هر اناری انار ساوه نخواهد بود.
به گفته این مقام مسئول در جهادکشاورزی ساوه در صورتیکه ساوه با جبهه هوای سرد مواجه نشود و باغداران مجبور به برداشت سریع نشوند کار برداشت اناری که نماینده واقعی انار ساوه است بطور معمول از ۲۵ مهرماه شروع و محصول تولیدی از اوایل آبان ماه به بازار عرضه می شود. بدین سبب متقاضیان انار ساوه برای تهیه انار باکیفیت با طعم واقعی که تنها این خطه از کشور از آن برخوردارست تا آبان ماه صبر کنند.
وی اشاره کرد: به مسافران و گردشگران که از مسیر ساوه تردد می کنند سفارش می شود که برای خرید انار ساوه فعلا صبر کنند چونکه آنچه که این روزها در مبادی خروجی و ورودی این شهر عرضه می شود طبیعتا معرف و نماینده انار باکیفیت ساوه نیست.
به گزارش میزان سنج به نقل از ایسنا، به باغداران سفارش می شود برای دستیابی به محصولی باکیفیت و ممتاز صبور باشند، و در برداشت انار نیز عجله نکنند. بدیهی است که هر چقدر زمان برداشت انار به تعویق بیفتد، محصول باکیفیت تری روانه بازار مصرف خواهد شد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
جدیدترین ترین مطالب مرتبط
نظرات کاربران در مورد این مطلب