ساخت دستگاه ذخیره ساز انرژی در کشور

ساخت دستگاه ذخیره ساز انرژی در کشور به گزارش میزان سنج، تعدادی از پژوهشگران مستقر در مرکز رشد دانشگاه صنعتی شریف برای نخستین بار در خاورمیانه و کشور موفق به طراحی و ساخت دستگاهی شدند که سبب افزایش توان تولیدی توربین های گاز در شرایط پیک مصرف با استفاده از سیستم ذخیره سازی انرژی به صورت یخ می شود.


به گزارش میزان سنج به نقل از ایسنا، دکتر علی بهروزی فر، مدیرعامل یکی از شرکتهای فناور با بیان اینکه این سیستم سبب ذخیره انرژی حرارتی در فاز یخ و ایجاد سرمایش هوای ورودی می شود، اظهار داشت: علیرغم این دستگاه در توربین های گازی، در ساعات تقاضای کمتر، انرژی الکتریکی صرف تولید یخ می شود. یخ ساخته شده، در ساعات پیک به تدریج ذوب شده و از راه مبدل حرارتی، هوای ورودی به توربین گاز را خنک می کند؛ این کار باعث افزایش توان تولیدی توربین گاز حداقل به میزان ۱۵ درصد می شود.
وی ادامه داد: از این نوع مکانیزم در سرتاسر دنیا جهت افزایش توان تولیدی توربین گاز استفاده می شود، اما تا کنون تکنولوژی آن در کشور وجود نداشته است. در کشور ما هم با حرکت به سمت واقعی شدن قیمت انرژی و همینطور افزایش تقاضا بخصوص در صنایع، استفاده از این سیستم دارای توجیه پذیری لازم بوده و چه بسا در آینده نزدیک گریز ناپذیر شود. بخصوص که هم اکنون نیروگاه های گازی و سیکل ترکیبی کشور سهمی بیشتر از ۶۴ درصد از تولید انرژی الکتریکی دارند و این سهم رو به افزایش هم هست. به کارگیری این سیستم در ساعات پیک می تواند حداقل ۱۵ درصد به ظرفیت واحدهای گازی بیفزاید.
بهروزی فر تصریح کرد: مزیت بسیار مهم این سیستم، بی نیازی به آب است که در شرایط کم آبی فعلی کشور اهمیتی مضاعف دارد. بعلاوه این سیستم توانایی کارکرد و بازده بالا در مناطق گرم و شرجی مانند جنوب کشور را که برنامه های توسعه آنها در دست اجرا است، داراست؛ در حالیکه سیستم های مشابه علاوه بر احتیاج به آب، در آب و هوای شرجی دارای محدودیت کارایی و تأثیر اندکی هستند. این سیستم در کلیه ایستگاه های تقویت فشار گاز و میادین نفتی هم جهت افزایش ظرفیت انتقال یا برداشت قابل استفاده می باشد.
وی اظهار داشت: به علت ابعاد بزرگ مخزن یخ در سیستم اصلی، وجود یک سیستم دقیق پایش وضعیت به صورت مستمر ضروری می باشد. این مورد یکی از پیچیدگی های اصلی این سیستم است که نمونه ای برای آن در دسترس نبوده و به صورت کلی این سیستم برای نخستین بار در کشور توسط تیم ما طراحی و نمونه مقیاس شده آن هم ساخته شده است. اعضای شرکت ما متشکل از متخصصین مکانیک، فرایند، برق، الکترونیک، کنترل و ابزاردقیق هستند که طی فرآیندی نسبت به انجام مطالعات امکان سنجی، طراحی مفهومی و پایه سیستم و توسعه و بخصوص ماژول نوآورانه پایش وضعیت یخ در مخزن اقدام نموده اند.
بهروزی فر خاطرنشان کرد: در این راه از انواع شبیه سازی های کامپیوتری و نرم افزارهای تخصصی و توسعه کدهای مختص این طرح بهره گرفته شده است. این سیستم به نحوی طراحی شده که تولید یخ به صورت کاملا کنترل شده باشد و ذوب آن با نرخ مد نظر در ساعت پیک مصرف برق صورت گیرد تا تولید توان پایدار را به ارمغان آورد. برای این منظور یک شبکه حسگر به همراه نرم افزار کنترلی ابتکاری که توسط اعضای تیم ما توسعه یافته در محل های معینی از مخزن قرار خواهد گرفت تا از آغاز نخستین بلورهای یخ تا رسیدن به یخ کامل با حفظ شرایط مطمئنه و عدم صدمه به تجهیزات، تولید یخ را کنترل کند.
مدیرعامل این شرکت خاطرنشان کرد: به علت آن که این سیستم عموما در نیروگاه های برق به کار گرفته می شود، قابلیت اطمینان بالایی را نیاز دارد؛ هم از این جهت که تأمین برق در شرایط پیک مبتلا به اختلال نشود و هم از این جهت که برای عدم تأمین برق مطابق آمادگی اعلام شده از جانب نیروگاه مشمول جریمه های سنگین نشود. طراحی این سیستم بشکلی است که تداخلی با کارکرد عادی نیروگاه نداشته و تعمیر و نگهداری آن هم مستقل انجام گیرد. همینطور به علت اهمیت بسیار بالای برق در شرایط پیک، این سیستم بر مبنای بهره وری حداکثری انرژی طراحی شده است.
به نقل از دانشگاه شریف، دکتر بهرزوی فر در انتها تصریح کرد: این سیستم در صنایعی چون نفت و گاز و پتروشیمی و خطوط تقویت فشار و در کل هر کجا که احتیاج به توربین گازی احساس می شود، کاربرد اساسی دارد و یکی از اشکالات اصلی بهره برداری این سیستم در دماهای بالای تابستان را می تواند کنترل کند. لازم به ذکر است که این پروژه ها بدون پشتوانه دولتی بدلیل حجم بالای نقدینگی میسر نخواهد شد و برای رسیدن به نتیجه باید بتوان مشوق های مناسبی را برای بخش خصوصی جهت ورود به این عرصه ایجاد کرد.




منبع:

5.0 / 5
530
1401/06/21
23:25:53
تگهای خبر: ابزار , تكنولوژی , توسعه , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
جدیدترین ترین مطالب مرتبط
نظرات کاربران در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
= ۱ بعلاوه ۱
mizansanj.ir - حقوق مادی و معنوی سایت میزان سنج محفوظ است

میزان سنج

خدمات و فروش ترازو و باسکول و ابزار سنجش