اعاده دادرسی کیفری چیست؟ قوانین مهم

اعاده دادرسی کیفری چیست؟ قوانین مهم به گزارش میزان سنج، اعاده دادرسی کیفری بعنوان یکی از آخرین ابزارهای حقوقی برای اعتراض به حکم دادگاه، در هر دو حوزه دعاوی حقوقی و کیفری قابل اجرا می باشد.



به گزارش میزان سنج به نقل از مهر، اعاده دادرسی یکی از روش های قانونی اعتراض به احکام صادره از دادگاه ها است که در موارد خاصی مورد استفاده قرار می گیرد. زمانیکه حکم دادگاه قطعی شده و مهلت های قانونی برای اعتراض به آن پایان یافته باشد، به صورت معمول امکان تغییر یا تجدید نظر در آن وجود ندارد. اما در حالی که به نظر می آید حکم صادره به علت اشتباهات قاضی یا کشف علل جدید نادرست بوده، امکان اعاده دادرسی فراهم است. این فرایند بعنوان یکی از آخرین ابزارهای حقوقی برای اعتراض به حکم دادگاه، در هر دو حوزه دعاوی حقوقی و کیفری قابل اجرا می باشد. آگاهی از شرایط و نحوه انجام اعاده دادرسی برای اشخاصی که حکم به ضررشان صادر شده، اهمیت ویژه ای دارد. در این مقاله به بررسی جامع این مورد خواهیم پرداخت تا راهکارهای مؤثر برای اعتراض به احکام ناعادلانه را بیابیم. شرایط قانونی و قوانین اعاده دادرسی کیفری
در قانون آئین دادرسی کیفری، ماده ۴۷۴ به صورت مشخص مواردی را که امکان اعاده دادرسی کیفری برای آنها وجود دارد، به شکل محدود و دقیق تعیین کرده است. رئیس قوه قضاییه از اختیارات خاصی برخوردار می باشد که می تواند در صورت تشخیص مغایرت رای صادره با احکام شرعی، دستور به اعاده دادرسی بدهد. برای ثبت درخواست اعاده دادرسی کیفری بر مبنای ماده ۴۷۴، افراد باید به دفاتر خدمات قضایی مراجعه نمایند. اما اگر ادعای خلاف شرع بودن رای مطرح باشد، درخواست به دفتر ریاست دادگستری کل استان ارسال می شود.
اعاده دادرسی را میتوان به دو بخش کیفری و حقوقی تقسیم کرد. البته باید توجه داشته باشید که همه افراد حق درخواست اعاده دادرسی را ندارند. در قانون آئین دادرسی کیفری، شرایط و مواردی که امکان عرضه درخواست اعاده دادرسی کیفری برای آنها وجود دارد، به صورت محدود ذکر شده است. زمانیکه پرونده به دیوان عالی کشور ارجاع می شود، این دیوان بررسی می کند که آیا رای صادره با موارد مذکور در ماده ۴۷۴ تطابق دارد یا خیر. در این راه، مشاوره با وکیل کیفری متخصص خیلی مهم است در صورتیکه یکی از این شرایط محقق باشد، پرونده برای رسیدگی مجدد به دادگاه هم ارسال می شود. در ادامه این موارد را بررسی خواهیم کرد. انواع علل و جهات اعاده دادرسی کیفری
امکان پذیرش درخواست اعاده دادرسی برای احکام محکومیت قطعی دادگاه ها، چه اجرایی شده باشند و چه هنوز به مرحله اجرا نرسیده باشند، تحت شرایط ویژه ای وجود دارد. در این موارد، افراد می توانند با عرضه علل مستند و محکم، از دادگاه تقاضا کنند که باردیگر به پرونده آنها رسیدگی شود. این درخواست ها تنها در صورتی پذیرفته می شوند که شرایط ویژه ای که در ماده ۴۷۷ قانون آئین دادرسی کیفری تعریف شده است، بر پرونده حاکم باشد و بتواند دادگاه را قانع کند که بررسی دوباره حکم ضروری است.
مواردی از این علل به شرح زیر است:
اگر فردی به افترا قتل محکوم به اعدام شود و بعداً مشخص شود که مقتول زنده است، اجرای حکم اعدام لغو خواهد شد. این به این معناست که وقتی محکومیت فرد بر مبنای یک اشتباه رخ داده باشد، اعدام صورت نمی گیرد.
اگر چند نفر به جرم واحدی محکوم شوند که تنها یک نفر قادر به ارتکاب آن باشد، به وجود آمدن چنین وضعیتی می تواند نشان دهنده خطا در قضاوت باشد. این موارد احتیاج به بررسی دقیق تر و اصلاح احتمالی احکام صادره دارد.
فرض کنید دو فرد به جرم یکسانی محکوم شده اند اما در دو دادگاه جداگانه؛ اگر احکام این دو دادگاه با یکدیگر تناقض داشته باشد، امکان دارد تضاد میان احکام، بی گناهی یکی از محکومان را نشان دهد. این تضاد باید منجر به بازبینی در احکام و اصلاحات قانونی شود.
در صورتی که برای یک جرم مشخص، احکام متفاوتی از جانب دادگاه های مختلف صادر شود، این تفاوت ها احتیاج به بررسی و اصلاح دارند تا عدالت برقرار شود. تصمیمات متناقض در رابطه با یک افترا واحد، نباید نادیده گرفته شود.
اگر مشخص شود که مدارک عرضه شده به دادگاه جعلی بوده اند یا شاهدان دروغ گفته اند، حکمی که بر طبق این اطلاعات صادر گردیده است باید مورد تجدیدنظر قرار گیرد. چنین شرایطی می تواند منجر به لغو حکم قبلی و بازبینی در پرونده شود.
بعد از صدور حکم نهایی، اگر شواهد یا اطلاعات جدیدی عرضه شود که نشان دهنده بی گناهی فرد محکوم باشد، باید امکان بازنگری پرونده و تغییر حکم وجود داشته باشد. این مورد می تواند باعث آزادی فرد بی گناه شود.
اگر عملی که فرد به خاطر آن محکوم شده جرم محسوب نشود یا اگر مجازات تعیین شده بیشتر از حد قانونی باشد، چنین حکمی باید اصلاح گردد. اجرای عدالت نیازمند تطابق کامل احکام با قانون است.
نکات مهم پرداخت هزینه دادرسی کیفری
هنگامی که افراد برای حل و فصل مشکلات خود به دادگاه ها و نهادهای قضایی رجوع می کنند، ملزم به پرداخت مبالغی بعنوان هزینه های رسیدگی هستند. این هزینه ها شامل پرداختی هایی برای عرضه مدارک، برگه های در ارتباط با پرونده و همینطور هزینه های در ارتباط با صدور احکام و قرارهای دادگاه می شود. همچنین، مبالغ دریافتی در فرآیندهای غیرقضایی هم بعنوان تعرفه خدمات محاسبه می شود و از رجوع کنندگان دریافت می گردد. در واقع، این هزینه ها به منظور تأمین هزینه های اجرایی و اداری محاکم و همینطور تسهیل در عرضه خدمات به مراجعان دریافت می شود تا جریان رسیدگی به پرونده ها به درستی انجام گیرد و عدالت به نحو احسن اجرا شود.
در پرونده های کیفری، مسئولیت پرداخت هزینه دادرسی بر عهده شاکی است که دعوا را مطرح می کند، اما وقوع جرم نمی تواند بهانه ای برای تعویق در رسیدگی به پرونده باشد، حتی اگر شاکی نتواند این هزینه ها را بپردازد. در این موارد، دادستان و دادگاه می توانند با عنایت به شرایط، شاکی را از پرداخت هزینه های دادرسی معاف کنند. این معافیت بر مبنای شرایطی است که قانون گذار تعیین می کند. به صورت مثال، دادستان امکان دارد تصمیم بگیرد که پرداخت هزینه ها تا پایان دادرسی و بعد از اجرای حکم به تأخیر بیفتد. در این صورت، احتمال دارد که شاکی تا آن زمان بتواند شرایط مالی بهتری برای پرداخت هزینه های در ارتباط با شکایت پیدا کند.
پرداخت هزینه دادرسی باید همزمان با ثبت شکوائیه صورت گیرد. اما به دلایلی مانند مشکلات مالی شاکی، امکان دارد این هزینه در زمان تعیین شده پرداخت نشود. در این حالت، شاکی می تواند با عرضه درخواست از دادگاه بخواهد که یا مهلت پرداخت را تمدید کند یا او را از پرداخت این هزینه معاف نماید. دادگاه بعد از بررسی علل عرضه شده، می تواند تصمیمات مختلفی اتخاذ کند؛ همچون اعطای زمان بیشتر برای پرداخت یا معافیت کامل از هزینه. این تصمیمات بسته به شرایط خاص هر پرونده متفاوت خواهد بود و به قاضی اجازه می دهد تا با عنایت به مستندات، بهترین تصمیم را اتخاذ کند. سوالات متداول
چه زمانی امکان اعاده دادرسی وجود دارد؟ طبق ماده ۴۷۴ قانون آئین دادرسی کیفری، اعاده دادرسی در صورتی امکانپذیر است که حکم قطعی به علل جدید یا اشتباهات قاضی صادر شده باشد.
هزینه دادرسی در پرونده های کیفری به عهده کیست؟ در پرونده های کیفری، شاکی مسئول پرداخت هزینه دادرسی است. با این وجود، امکان دارد دادگاه با عنایت به شرایط مالی شاکی، معافیت یا تمدید مهلت پرداخت را بررسی کند.
در نهایت اعاده دادرسی کیفری از مهم ترین ابزارهای حقوقی برای اصلاح احکام ناعادلانه و اشتباهات احتمالی دادگاه ها است. با عنایت به موارد و شرایطی که در قوانین تعیین شده، افراد می توانند با عرضه علل مستند، درخواست اعاده دادرسی دهند. آگاهی از این قوانین می تواند نقش مؤثری در اجرای عدالت و حفظ حقوق افراد داشته باشد. امیدواریم با این مقاله، اطلاعات کافی در زمینه اعاده دادرسی کیفری به دست آورده باشید. ممنون از این که تا پایان مطالعه کردید.
این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.


منبع:

5.0 / 5
267
1403/06/05
11:59:21
تگهای خبر: ابزار , خدمات , قانون , مشاوره
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
جدیدترین ترین مطالب مرتبط
نظرات کاربران در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
= ۲ بعلاوه ۵
mizansanj.ir - حقوق مادی و معنوی سایت میزان سنج محفوظ است

میزان سنج

خدمات و فروش ترازو و باسکول و ابزار سنجش