هادی قدیمی، عضو هیأت مدیره بانك ایران زمین؛

ضرورت محافظت از شبكه پولی عاری از مؤسسات اعتباری غیرمجاز

ضرورت محافظت از شبكه پولی عاری از مؤسسات اعتباری غیرمجاز رئیس كل بانك مركزی به تازگی با پیشنهاد پویشی بعنوان پویش «بازار پولی عاری از مؤسسات غیرمجاز» از كارشناسان دعوت كرده تا پیشنهادهای خویش را برای جلوگیری از پیدایش مجدد مؤسسات غیرمجاز ارائه نمایند.



به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر و به نقل از روابط عمومی بانك ایران زمین، این پیشنهاد از دو منظر پرارزش و قابل تأمل است؛ نخست اینكه نشان دهنده باور بانك مركزی به استفاده از دیدگاه های تخصصی و كارشناسی، فراتر از چارچوب این نهاد است؛ باوری كه در صورت پایبندی به الزامات آن و گسترش به حیطه عملی، اساساً به حال بانك مركزی، شبكه بانكی، بازار پولی و اقتصاد كشور مفید خواهد بود. منظر دوم هم حساسیتی است كه مسئولان بانك مركزی با پیشنهاد این پویش نسبت به احتمال شكل گیری زمینه های پیدایش دوباره مؤسسات اعتباری بدون مجوز نشان داده اند.
چنین دغدغه ای اساساً به تمهیداتی برای جلوگیری از تكرار این مشكل كمك می نماید چنانكه همین فراخوان نشانه ای از تلاش برای پیشگیری است.
از اولین گام كه بدون شك همین هوشیاری است، بگذریم باید به فكر اقدامات عملی باشیم. واكاوی علل و ریشه های پیدایش، گسترش و سپس پذیرش مؤسسات اعتباری غیر مجاز در بازار پول كشور اساساً می تواند به یافتن راه جلوگیری از تولید دوباره آن ها كمك بزرگی كند.
بنظر می رسد برای جلوگیری از پیدایش مجدد چنین بنگاه هایی باید بسته ای از اقدامات پیشگیرانه، مانع آفرین و توجیه كننده تدارك دید؛ در محور اول بایسته ترین راهكار، كاستن از نقش مؤسسات اعتباری در تأمین مالی فعالیت های اقتصادی خود و كاهش بنگاه داری است. در اینصورت تأمین مالی فعالیتهای اقتصادی در مسیر درست قرارگرفته و فشار جذب منابع برای مقاصد خاص هم كاسته و زمینه برای حضور متقلبانه بنگاه های بدون مجوز كمتر فراهم خواهد شد و پرداخت سود بالاتر و جذب منابع بیشتر اولویت خویش را از دست می دهد.
در گام بعدی باید با تقویت نظارت هم در شبكه بانكی و هم در نهادهای حاكمیتی مرتبط مانند بانك مركزی و سایر مجموعه های مسئول مانند قوه قضائیه، نیروی انتظامی و... سرعت عمل در شناسایی، برخورد و ممانعت از تشكیل یا استمرار فعالیت بنگاه های اعتباری غیرمجاز را به شدت افزایش داد. به عبارت دیگر چابك سازی و هماهنگی نهادهای مسئول در این خصوص، مهم ترین اقدامی است كه باید صورت بگیرد.
فرهنگ سازی و آگاهی بخشی به افكار عمومی كه می توان از آن به افزایش «سواد اقتصادی» جامعه تعبیر كرد، حلقه مكمل این راهبرد است. تنها در صورت آگاهی مردم از قواعد قانونی و اقتصادی یك فعالیت اعتباری صحیح است كه می توان امیدوار بود حتی در صورت پنهان ماندن یك بنگاه اعتباری بدون مجوز از نگاه نهادهای نظارتی، خود مردم از اعتماد و تعامل با آن بنگاه پرهیز كنند.
بنظر می رسد تدوین و اجرای راهبردی با این سه محور می تواند تا حدود زیادی به جلوگیری از شكل گیری و فعالیت مجدد مؤسسات غیرمجاز و پالایش شبكه بانكی و بازار پولی كشور از چنین عوامل مخربی كمك نماید.
 

5.0 / 5
4219
1396/09/12
00:27:55
تگهای خبر: بازار
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
جدیدترین ترین مطالب مرتبط
نظرات کاربران در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
= ۷ بعلاوه ۵
mizansanj.ir - حقوق مادی و معنوی سایت میزان سنج محفوظ است

میزان سنج

خدمات و فروش ترازو و باسکول و ابزار سنجش