چگونه ادبیات و مبانی نظری تحقیق بنویسیم؟
راهنمای كامل نوشتن ادبیات و مبانی نظری تحقیق
میزان سنج: فصل دوم یا همان ادبیات و مبانی نظری تحقیق را می توان بعنوان سنگ بنای تحقیق معرفی نمود.
به گزارش میزان سنج به نقل از مهر، متاسفانه اما برخی افراد با تنبلی فقط به دنبال كپی برداری كردن هستند برای اینكه اغلب فكر می كنند كه این فصل ساده ترین بخش كار پژوهش می دانند و معتقدند با جستجوی كلیدواژه های تحقیق در اینترنت می توانند مطالب آماده ای را پیدا كنند.
ما در این مقاله به دنبال آموزش نگارش صحیح و اصولی ادبیات و مبانی نظری تحقیق هستیم كه خود به تنهایی ۲۰ تا ۳۰ درصد حجم پایان نامه را شامل می شود.
مقدمه
یكی از بخش های مهم تحقیق، بخش مربوط به ادبیات و مبانی نظری تحقیق است؛ یعنی یكی از كارهای ضروری در هر پژوهشی، مطالعه منابع مربوط به سوژه تحقیق است؛ برای اینكه سرچشمه علوم را می توان در پیشینه آنها كاوش كرد.
مطالعه منابع، به محقق كمك می كند تا بینش عمیقی نسبت به جنبه های مختلف سوژه تحقیق پیدا كند. مطالعه منابع، باید هم از منابعی باشد كه بطور مستقیم، در ارتباط با سوژه تحقیق بوده و هم از منابعی باشند كه به صورت غیرمستقیم با آن موضوع، ارتباط دارند.
ادبیات و مبانی نظری تحقیق چگونه نوشته می شود؟
روش های مختلفی برای نگارش وجود دارد كه بهترین نوع و استانداردترین آن روش دو بخشی است كه بیشتر اساتید آنرا قبول دارند. در این روش محقق باید فصل دوم پایان نامه را به دو بخش ادبیات و مبانی نظری و پیشینه تحقیق تقسیم كرد.
قسمت اول: ادبیات و مبانی نظری
در قسمت اول فصل دوم پایان نامه به بررسی نظریه هایی كه پیرامون سوژه تحقیق فعلی بیان شده بپردازید و به صورتی سوژه پژوهش را مطرح كنید، سپس بطور اجمالی به مهمترین نظریه ها و مدلهای نمایش شده در حوزه سوژه های مورد بررسی بپردازد.
چینش داده های اطلاعاتی به صورت ستون فقرات ماهی وار (مطالب اصلی به فرعیی مشخص شده و مطالب اصلی باز به صورت روابط منطقی به هم مرتبط باشند). برای مثال: حوزه تحقیق ما رضایت شغلی است در بخش اول باید تیتر اصلی را رضایت شغلی قرار دهیم و تیترهای فرعی شامل تاریخچه رضایت شغلی، مفاهیم وتعاریف رضایت شغلی، ابعاد رضایت شغلی و... باشد.
در این بخش توجه كردن به فلسفه فكری صحیح برای سازمان دهی این فصل شناخت و اشراف نسبتا مطلوب پژوهشگر را می طلبد.
قسمت دوم: پیشینه تحقیق
در این بخش ما نیاز داریم كه از پژوهش هایی كه قبلا در این حوزه انجام شده است استفاده نمائیم و به عبارتی: پژوهش امری گروهی است. هر مطالعه ضمن آن كه مبتنی بر مطالعات قبلی است، خود باز مقدمه و پایه ای برای مطالعات بعدی است. هر چقدر تعداد ارتباط ها و پیوندهای ممكن یك مطالعه با مطالعات قبلی و نظریه های موجود بیشتر باشد، اهمیت و سهم آن مطالعه در بسط دانش آدمی بیشتر خواهد بود.
این بخش در ۲ قسمت پیشینه داخلی و پیشینه خارجی خلاصه می شود و محقق می بایست كه اطلاعات و داده ها رااز پایگاه های معتبر استخراج كند و با استفاده از استانداردهای موجود و قابل قبول دسته بندی كند.
خب سوالی كه باید از خود بپرسیم این است كه: آیا شكل تنظیم پیشینه پژوهش به گونه ای است كه وی بتواند استفادهی قابل توجهی از آن در انجام پژوهش خود و در نمایش فرضیات و یا سوالات تحقیق به عمل آورد؟
با برسی پیشینه ها قبلی نتایج قابل توجهی به دست می آید. محقق می تواند با مقایسه مجموعه تحقیقات مشابه، نتیجه گیری لازم را به عمل آورد و حتی خواهد توانست در پژوهش خود موارد لازم را، كه چه بسا در پژوهش های قبل نادیده انگاشته شده، لحاظ كند و عموما ً میزان تمركز آنها را بر موضوعات خاص و یا روش های بخصوصی كشف كند.
انتخاب منابع تحقیق برای نگارش فصل دوم اختتام نامه
مجلات پژوهشیِ مربوطه به سوژه پژوهش را برسی كنید: مجلات پژوهشی و تحقیقات فعلی را كه با سوژه تحقیق شما مرتبط هستند، بررسی كنید. بررسی نشریات پژوهشی باید جامع و كامل صورت گیرد تا اطمینان حاصل شود كه تحقیق شما، حائز اهمیت می باشد و حشو و زائد نیست. لازم است ایده ی نگارش پژوهش نامه شما، ارجینال و ارتباط داشته باشد. جهت اطمینان از این موضوع، باید از بافت و زمینه ی تحقیق خود، آنچه سایر افراد راجع به سوژه تان گفته اند، و نظرات كلی راجع به موضوعتان، باخبر باشید.
منابع اولیه و ثانویه: منابع را به دو دسته اولیه كه شامل فردی نگاشته شده اند كه خالق ایده، داستان، نظریه، آزمایش و غیره بوده است. آنها مبانی واقعی و مهمی هستند.
برای مثال به سوژه رضایت شغلی بر می گردیم، برافیلد و روث دو محقق و نظریه پردازی بودند كه در مورد رضایت شغلی مطلب نوشتن و منتشر نمودند پس دیدگاه های این دو فرد را باید ثمین شمرد.
منابع ثانویه: منابعی هستند كه راجع و پیرامونِ منابع اولیه نگاشته شده اند. لازم است كه این منابع در پژوهش شما گنجانده شوند، چراكه باید نشان دهید كه درك عمیقی از محیط سوژه مورد نظرتان دارید و آنچه را دانشمندان برجسته درباب سوژه ی پژوهش تان گفته اند، درك كرده اید.
مدیریت رفرنس
در بخش مبانی نظری و پیشینه یكی از مهترین مسائل مدیریت رفرنس است. از رفرنس های به روز و معتبر استفاده كنید تا اعتبار تحقیق شما بالاتر رود. لازم است رفرنس های خودتان را همانطور كه می نویسید، در خلال نوشتن وارد كنید، به جای اینكه اهتمام كنید آنها را سپس اختتام فصل به آن اضافه كنید.
سخن آخر
سعی كنید به جای آنكه پول و وقت خودرا جهت سپردن نگارش به موسسات هدر بدهید، آستین همت را بالا زده و با كمك اساتید نگارش فصل دوم پایان نامه تان را آغاز كنید. این مطلب، یك خبرآگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
جدیدترین ترین مطالب مرتبط
نظرات کاربران در مورد این مطلب