قاچاق، كمبود یا افزایش هزینه ها گرانی جوجه در هاله ای از ابهام

قاچاق، كمبود یا افزایش هزینه ها گرانی جوجه در هاله ای از ابهام به گزارش میزان سنج در حالیکه به نظر می رسید بازار مرغ پس از چندین ماه نفس گیر بالاخره روی آرامش را به خود دیده است و تولید و توزیع در سال جدید منسجم تر شده، اما افزایش قیمت جوجه یکروزه در یک ماه اخیر آرامش کوتاه این بازار را بر هم زده و سبب نگرانی خیلی از تولیدکنندگان و دست اندرکاران صنعت طیور شده است.



به گزارش میزان سنج به نقل از ایسنا اواسط فروردین ماه سال جاری بود که برپایه مصوبات ستاد تنظیم بازار مقرر شد تمام فرآیندها از جوجه ریزی و تأمین خوراک گرفته تا عرضه و توزیع مرغ در بازار به وزارت کشاورزی سپرده شود و کمیته ای تخصصی جهت ساماندهی بازار مرغ و تخم مرغ تشکیل گردد. در واقع قرار شد این کمیته با ریاست وزیر جهاد کشاورزی و با عضویت قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در امور بازرگانی و دیگر مسؤلان مربوطه تشکیل گردد و با داشتن اختیارات کامل از جانب ستاد تنظیم بازار نسبت به برنامه ریزی و تولید و توزیع مرغ، از راه شرکتهای تولیدکننده عمده مرغ و هم با همکاری و خدمت گرفتن از ظرفیت مرغ داری های دیگر، اقدامات لازم را انجام دهد.

تصمیم گیری ها در ستاد تنظیم بازار نهایتا منجر به تشکیل قرارگاه ساماندهی مرغ در کشور شد و این قرارگاه هم برای ساماندهی بازار مرغ و ایجاد ثبات در آن نرخ مصوب مرغ را که از مدتها قبل تولیدکنندگان نسبت به آن انتقاد داشتند، افزایش داد؛ به صورتی که قیمت مرغ منجمد در سرد خانه کیلویی ۱۸ هزار و ۸۰۰ تومان، قیمت مرغ منجمد برای مصرف کننده کیلویی ۱۹ هزار و ۸۰۰ تومان، قیمت مرغ زنده در کشتارگاه کیلویی ۱۷ هزار و ۱۰۰ تومان، قیمت مرغ آماده طبخ در میدان بهمن تهران کیلویی ۲۳ هزار و ۳۰۰ تومان و قیمت مرغ آماده طبخ برای مصرف کننده کیلویی ۲۴ هزار و ۹۰۰ تومان تعیین شد.

افزایش قیمت مصوب مرغ توانست تا حدی رضایت تولیدکنندگانی را که از افزایش هزینه های تولید و پایین بودن نرخ مصوب گله داشتند، جلب نماید و تمایل آنها را برای جوجه ریزی افزایش دهد. باآنکه در روی دیگر این سکه یعنی برای مصرف کنندگان افزایش قیمت ۴۵۰۰ تومانی مرغ اصلا خوشایند نبود اما چون با بالا رفتن نرخ مصوب عرضه مرغ دولتی هم بیشتر شد به ناچار عطایش را به لقایش بخشیدند و امیدوار شدند که برای خرید یک کیلو مرغ دیگر لازم به ایستادن در صف های طولانی یا پرداخت هزینه های گزاف نیست.

البته فراز و نشیب بازار مرغ تنها به اینجا ختم نشد و در حالیکه به نظر می رسید بازار مرغ روزهای آرامی را سپری می کند اما خبرها از آن حکایت می کند که افزایش قیمت جوجه یکروزه در یک ماه اخیر و فروش آن بیشتر از نرخ مصوب ۴۲۰۰ تومان تولیدکنندگان را نگران کرده است. افزایش قیمتی که بعضی از مسؤلان و تولیدکنندگان علت آن را خروج جوجه های تولیدی توسط واحدهای مرغ مادر به صورت غیرقانونی از کشور در سایه نبود نظارت می دانند و معتقدند اگر در ۱۵ تا ۲۰ روز آینده برای این مورد فکری نشود بازار مرغ گرفتار التهاب خواهد شد.

آنها همینطور از دستگاههای نظارتی درخواست نمودند که به این مورد ورود کرده و جلوی قاچاق جوجه که منجر به بحران در تولید داخل می شود، را بگیرند.

طرح مبحث قاچاق جوجه یکروزه اما واکنش های بسیاری را به همراه داشت؛ به صورتی که چندی قبل مدیر کل روابط عمومی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در واکنش به قاچاق جوجه یکروزه از کشور اعلام نمود که متاسفانه این مورد در میان برخی مسؤلان در حوزه مدیریت مبحث وزارت خانه ها و نهادهای خودشان پیش می آید، باب شده است که مشکلات خویش را به سمت قاچاق برده و این مورد را مطرح می کنند. در مورد جوجه ریزی، بحث قاچاق جوجه و مرغی که بخواهد در بازار اثرگذار باشد نداشتیم و نداریم. باید به سراغ احتکار، دلالی ها و واسطه ها بروید و از آنها بپرسید. در دی ماه، در اصفهان ۱۲ میلیون قطعه جوجه ریزی شده و این رقم در فروردین ماه، به ۶ میلیون قطعه رسیده است. این کمبود جوجه ریزی، چه ربطی به قاچاق دارد؟ مرغدار باید بگوید.

مدیر کل دفتر بازرگانی داخلی کالاهای کشاورزی معاونت توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی هم ضمن رد مبحث قاچاق جوجه یکروزه به ایسنا اظهار داشت که بازار محصولات کشاورزی در فصول مختلف تحت تأثیر عوامی چون اقلیم، بیماری، تقاضا و... گرفتار نوسان می شود و این نوسانات در همه جای دنیا هم اتفاق می افتد. همینطور امکان دارد با بالا رفتن قیمت مصوب مرغ، تقاضا برای جوجه ریزی زیاد شده باشد و همین مساله سبب افزایش قیمت جوجه شده باشد.

دبیر انجمن تولیدکنندگان جوجه یکروزه هم در واکنش به این مورد به ایسنا اظهار داشت که شاید به علت تفاوت نرخ ارز در آن طرف مرز تعداد کمی قاچاق هم شده باشد و همین افراد با فروش جوجه با قیمت های گزاف سبب التهاب بازار شده باشند اما دلیل اصلی افزایش قیمت جوجه بالا رفتن هزینه های تولید است.

صحبت های متفاوت و ضد و نقیض مسؤلان و دست اندرکاران مربوطه اما سوالات و شبهات بسیاری را بوجود آورده است و هنوز دقیقا معلوم نیست چه عاملی سبب گرانی جوجه یکروزه شده است. آیا جوجه ریزی کم بوده است و با کمبود جوجه مواجهیم؟ آیا جوجه یکروزه قاچاق می شود؟ آیا افزایش هزینه های تولید قیمت ها را بالا برده است؟ آیا مانند همیشه پای دلالان و واسطه ها در بین است؟ سوالاتی که نیاز است مسؤلان مربوطه هرچه زودتر نسبت به آن روشنگری های لازم را انجام دهند و تدابیری برای کنترل قیمت جوجه یکروزه اتخاذ کنند، قبل از آنکه بازار مرغ باردیگر گرفتار التهاب شود.





منبع:

5.0 / 5
985
1400/01/31
19:23:57
تگهای خبر: بازار , تجارت , توسعه , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
جدیدترین ترین مطالب مرتبط
نظرات کاربران در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
= ۴ بعلاوه ۵
mizansanj.ir - حقوق مادی و معنوی سایت میزان سنج محفوظ است

میزان سنج

خدمات و فروش ترازو و باسکول و ابزار سنجش