عضو اتاق بازرگانی تهران:

ارزش اظهار شده بعضی از كالاهای وارداتی واقعی نیست

ارزش اظهار شده بعضی از كالاهای وارداتی واقعی نیست میزان سنج: یك عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران معتقد می باشد با عنایت به فراهم نبودن مقدمات لازم برای ثبت اطلاعات حقیقی كالاهای وارداتی و اعتبارسنجی دقیق آنها، عملا اطلاعاتی كه از ارزش بعضی از كالاهای وارداتی به ثبت می رسد، واقعی نیست.


مهراد عباد در گفت و گو با ایسنا، اظهار نمود: در سال های گذشته نحوه ثبت اطلاعات كالاهای وارداتی به این شكل بود كه واردكننده ارزش كالای خودرا در دایره ارزش كالاهای وارداتی به ثبت می رساند و با عنایت به اینكه پروسه این ثبت ارزش، طولانی و دشوار بود عملا خیلی از دیگر واردكنندگان برای ثبت اطلاعات جدید اقدام نمی كردند و كالای جدید را برمبنای همان نرخ هایی كه از گذشته به ثبت رسیده بود، وارد می كردند.
بگفته وی، با عنایت به اینكه در سال های قبل تنها بحث پرداخت تعرفه كالاهای وارداتی مطرح بود و مسائلی همچون سهمیه ارز یا تعهدات ارزی وجود نداشت، خیلی از واردكنندگان ارزش كالاهای وارداتی خودرا پایین تر از نرخ واقعی اعلام می كردند و عملا گمرك نمی توانست تعرفه واقعی كالاها را دریافت كند.
این عضو اتاق بازرگانی تهران با اشاره به اینكه نمی توان انتظار داشت میزان ارزش یك كالا در طول زمان ثابت باقی بماند، اشاره كرد: ما امروز در سامانه ارزش كالا شاهد آن هستیم كه یك نرخ مشخص برای واردات كالا در نظر گرفته شده كه در خیلی از آنها افزایش قیمت قطعی است، ولی عملا نرخ سامانه در این زمینه تغییر نكرده است. یك كالای مشخص بسته به نوع برند، كشور صادركننده و میزان خلوص یا نوع، می تواند قیمتی متفاوت را تجربه كند و بدین جهت ضرورت تغییر در این سامانه بسیار واضح است.
عباد با اشاره به تغییر رویه برخی واردكنندگان از سال قبل با عنایت به تغییر سیاست های ارزی دولت، توضیح داد: در سال های قبل واردكننده صرفا به دنبال آن بود تا تعرفه ای كمتر برای واردات خود پرداخت كند اما امروز با عنایت به اینكه برخی كالاهای وارداتی ارز دریافت می كنند یا بعنوان قسمتی از تعهدات ارزی صادركنندگان در نظر گرفته می شوند، بعضی از واردكننده ها ارزشی بالاتر از ارزش واقعی كالاهای خودرا به سامانه ارائه می كنند كه باز هم ارزش های اعلامی را از واقعیت دور می كند.
وی ادامه داد: در شرایط فعلی واردكننده ابتدا باید برای واردات در سامانه ثبت سفارش كند، سپس با تایید وزارت صنعت، به بانك مركزی مراجعه نموده و در حوزه ارز اسناد مورد نیاز را دریافت كند و سپس برای واردات كالا اقدام نماید. كار تا زمان ورود كالا به كشور مشكلی ندارد اما در آن زمان میزان ارزش كالا باید رصد شده و اطلاعات لازم درباره آن به ثبت برسد. در صورتیكه واردكننده كالایی را با عنایت به ارزش های ثبت شده وارد كند و كمتر از 10 درصد بالا یا پایین تر از آن نرخ به كشور بیاورد، مشكلی نخواهد داشت اما در غیر این صورت باید جریمه پرداخت كند.
بگفته این عضو اتاق بازرگانی تهران، امروز گمرك با دو دسته آمار غیر واقعی روبه روست. از یك سو، واردكنندگانی كه برای پرداخت تعرفه كمتر، ارزش واقعی كالای خودرا پایین می آورند و از طرفی برخی واردكنندگان برای دریافت ارز بیشتر یا رفع تعهدات ارزی، قیمت كالای وارداتی خودرا بالاتر می برند.

امكان سنجش برخی كالاها را نداریم

عباد در پاسخ به این پرسش كه چگونه می توان ارزش واقعی كالاهای وارداتی را رصد كرد، توضیح داد: در هفته های گذشته بحث تشكیل كارگروه تعیین ارزش كالاهای وارداتی و صادراتی از طرف گمرك مطرح شده كه امیدواریم در آینده ای نزدیك به نتیجه برسد، هرچند برای اجرایی شدن آن نیاز به پیگیری مقدماتی جدی وجود دارد.
وی با اشاره به اینكه امكانات گمرك جهت بررسی دقیق برخی كالاها كافی نیست، اشاره كرد: برای مثال گازهای آزمایشگاهی كه وارد می شوند، برای تشخیص كیفیت و خلوص نیاز به دستگاه هایی دارند كه در ایران وجود ندارد و برای تجهیز آنها به منابع اعتباری قابل توجه وجود دارد. تفاوت قیمت بعضی از این كالاها در درجه بندی های مختلف گاهی چند صد دلار است و اگر نتوان آنها را به درستی تشخیص داد، به راحتی امكان دور زدن قواعد وجود دارد.
این عضو اتاق بازرگانی تهران با اشاره به اینكه اساسا آنچه در اقتصاد ایران انجام می شود در خیلی از كشورهای دنیا منسوخ شده، اظهار داشت: امروز دیگر دولتی به چگونگی واردات كالا ورود نمی كند برای اینكه تفاوت ها خیلی بیشتر از آن است كه بتوان بر آن نظارت كرد. برای مثال امكان آن وجود دارد كه قیمت واردات یك كالا از چین، اروپا یا آمریكا متفاوت باشد یا حتی قیمت همان كالا در یك كشور بسته به برند یا كیفیت متفاوت باشد و نمی توان بطور كامل بر آن نظارت كرد. بدین جهت این نوع نظارت بنظر می رسد چندان مرسوم نیست اما با عنایت به شرایط گمرك حتی همین شیوه نیز به درستی انجام نشده و ارزش كالاهای وارداتی، واقعی نیست.
عباد با بیان ضرورت استفاده از توان انجمن های زیرنظر اتاق بازرگانی برای ارزیابی دقیق قیمت كالاهای وارداتی، اظهار نمود: گمرك اعلام نموده در برنامه ریزی جدید می خواهد از توان اتحادیه ها استفاده نماید اما با عنایت به اینكه تمركز اصلی اتحادیه ها بر بازارهای داخلی است احیانا آنها توان كمك ندارند، اما انجمن ها چه از نظر ارتباط با بازارهای جهانی و چه از نظر امكاناتی كه برای سنجش كیفیت دارند در این زمینه می توانند كمك حال دولت شوند.




منبع:

5.0 / 5
4384
1398/05/30
15:51:47
تگهای خبر: ارزیابی , بازار , بانك , دستگاه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
جدیدترین ترین مطالب مرتبط
نظرات کاربران در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
= ۸ بعلاوه ۵
mizansanj.ir - حقوق مادی و معنوی سایت میزان سنج محفوظ است

میزان سنج

خدمات و فروش ترازو و باسکول و ابزار سنجش